BRIC landen
  • Home
  • inhoud
  • geschiedenis Rusland
    • Algemene Informatie>
      • de Sovjetperiode (1917 - 1991)
        • de post-Sovjetperiode (1992 - heden)
          • gevolgen economie
        • economie Rusland
        • Toekomst Rusland
        • BRIC landen
          • Brazilië
            • India
              • China
              • economische dominantie
              • Conclusie
              • Bronnen/logboek
              • Contact

              Hoe ziet de economie van Rusland erover een paar jaar uit? 

              Picture

              Hoe belangrijk is Rusland nu?
              In de Sovjet-Unie periode was Rusland heel belangrijk voor verschillende landen, dit is nu wel minder geworden maar alsnog heeft Rusland een belangrijke rol. Rusland bezit een aantal belangrijke ruwe grondstoffen. Vooral olie en gas zijn belangrijk. Rusland is voor verschillende Europese landen de belangrijkste olie- en gasleverancier. Rusland gebruikt zijn positie als energieleverancier om de invloed te vergroten in de Kaukasus (gebied op grens tussen het uiterste oosten van Europa en Azië) regio, maar ook daarbuiten. Rusland heeft twee belangrijke pijpleidingen naar China en de Verenigde Staten hebben Rusland nodig in de strijd tegen terrorisme. Poetin heeft in de G8 bijeenkomst benadrukt hoe belangrijk Rusland is, zeker als het om energie leveren gaat. De rol van Rusland als energieleverancier in de komende 10 tot 15 jaar zal steeds belangrijker worden, maar dit wil niet automatisch zeggen dat Rusland daarmee belangrijk wordt voor de wereldeconomie. 


              Is Rusland in 2020 nog steeds zo belangrijk?
              De economische ontwikkeling van Rusland hangt af van de hoogte van de energieprijzen, vraag en aanbod van de energieproductie en van de politieke en sociale stabiliteit(als gevolg van de hervorming die plaats vindt). Rusland is erg afhankelijk van olie en gas. Dit zal niet veranderen in de komende jaren behalve als de regering beleidsmaatregelen opstelt over de verscheidenheid in de groei. De behoefte aan energie in de wereld zal toenemen, dit geldt vooral voor China, India en de VS. Daar tegen over staat weer dat waarschijnlijk de olieprijs daalt. Gelukkig voor Rusland is de verwachting wel dat de komende 10 tot 15 jaar de olieprijs hoog zal blijven, maar deze prijzen zullen alsnog elk jaar sterk van elkaar afwijken. Dus de hoge olieprijzen zijn wel de belangrijkste factoren voor de Russische economische groei. Maar hierdoor zal waarschijnlijk wel de noodzaak om andere problemen op te lossen verminderen, en dit zal uiteindelijk de economische ontwikkeling op lange termijn beperken. Doordat de olieprijzen elk jaar sterk van elkaar zullen afwijken is de vraag of Rusland dit wel kan opvangen. Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk te geven. Enerzijds zouden de sterk toegenomen buitenlandse reserves en het oliestabilisatiefonds genoeg tegenstand moeten bieden tegen deze prijs veranderingen. Maar aan de andere kant zijn de prijs veranderingen slecht voor de economische en politieke stabiliteit in Rusland. De hoge olieprijzen zullen de economische groei in Rusland wel stimuleren, maar de verwachting is dat de olieprijzen in het volgende decennium een minder grote groei zullen doormaken en de groei zal krimpen met 2.5- 3%. De redenen hier voor zijn:

              1. de economische groei is niet gebaseerd op een goede economische basis, maar op andere externe factoren zoals hoge grondstofprijzen, overvloed aan liquiditeit, lage rentestand en veel interesse van investeerders in 'emerging markets'(landen met een snelle maar onstabiele economische groei). Veel van deze factoren zullen in de komende jaren tegengesteld gaan werken. Minder liquiditeit en een hogere rentestand zullen niet goed zijn voor het al zwakke Russische investeringsklimaat.
              2. in Rusland beginnen sommige industrieën tegen hun grenzen van hun productiecapaciteit aan te zitten. Dit is bijvoorbeeld te zien in de gassector, daar is de productie sinds 1991 ongeveer constant gebleven. Hoge belastingen voor olieproducenten hebben een negatief effect op de productie en beperkt oliemaatschappijen om hun productie te vergroten door het ontwikkelen van nieuwe olievelden. Er is ook nog een positief punt te noemen over belastingen voor de niet-energie sector want die worden verlaagd en dit betekent dat dit op lange termijn er voor kan zorgen dat er meer diversiteit in de Russische economie komt.
              3. en een derde verklaring voor de langzamere economische groei is dat de niet-energie sector concurrentiekracht verliest door de sterke roebel (tot stand gekomen door hoge olie opbrengsten). Dit gecombineerd met het slecht vooruit gaande diversificatieproces(het divers maken van de Russische economie) van Rusland, zal het handelstekort van de niet-energie sector oplopen en daarmee de Russische externe positie laten verslechteren.

              Rusland zal toch een overschot op de betalingsbalans behouden, maar het overschot  zal wel kleiner worden op lange termijn. Naast de bovengenoemde factoren zullen er ook nog andere negatieve gevolgen optreden, zoals:

              • veiligheidsrisico's (terrorisme, extremisme, criminaliteit)
              • politieke risico, er werd bijvoorbeeld al voor gevreesd bij de opvolging van Poetin maar gelukkig wist Medvedev na een kleine daling van de economie, de economie toch weer in een stijgende lijn te krijgen.
              • demografische ontwikkelingen; bijvoorbeeld als gevolg van de lage geboortecijfers en hoge sterftecijfers (door hoog aantal HIV/AIDS besmettingen) zal de Russische bevolking naar verwachting afnemen van 143 miljoen naar 137 miljoen in 2020
              Picture
              Conclusie
              Al met al is er maar een kleine kans dat de prijsveranderingen per jaar in de jaren tot 2020 nog erger worden. Rusland zal economisch achter blijven lopen op China en de VS, maar zal wel steeds dichter bij India komen. De sterke economische groei van de afgelopen jaren zal worden door gezet op de lange termijn. Een nog grotere groei kan alleen door structurele(lastenverlichting) en institutionele(betrekking op staatsinstellingen) hervormingen, dit zal vooral plaats moeten vinden in de bancaire sector, transport en innovaties in de hightech sector. Rusland biedt ook goede mogelijkheden voor buitenlandse investeerders. Er wordt verwacht dat de middenklasse van nu maar 20% toe zal nemen naar 60% in 2020.

              Advies
              Als Rusland in 2020 één van de machtigste landen in de wereld wil zijn, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Rusland moet een systeem weten te vinden om de prijsschommelingen van de olie prijzen op te vangen. Hierbij kan gedacht worden aan het sparen van geld in goede jaren en opslaan als reserve zodat Rusland in jaren dat de olie prijzen laag zijn de tekorten kan opvangen. Rusland zal ook moeten zorgen voor sociale stabiliteit, dit zal nog een moeilijke opgaven worden, want veel mensen zijn niet blij met Poetin als leider en hier wordt veel tegen gedemonstreerd. Poetin zal waarschijnlijk opnieuw worden gekozen voor een nieuwe arbeidstermijn van zes jaar. De verkiezingen zijn waarschijnlijk niet eerlijk gegaan zoals wel vaker gedacht wordt dat dingen niet eerlijk gaan. Zo wordt er vaak gedacht dat aanslagen door de overheid zelf worden gepleegd. Rusland zal ook de werkloosheid moeten oplossen om nog meer onvrede van de bevolking te voorkomen en om de kosten die werkelozen maken te beperken. Rusland is nu vooral afhankelijk van de gas- en olie-export en als Rusland nog meer wil groeien dan zal het land zich ook in andere producten moeten specialiseren zoals de voedings- en genotmiddelenindustrie, deze markt is ook heel erg aan het groeien. Als Rusland ervoor zorgt dat ze hiervan veel kunnen exporteren krijgen ze meer staatsinkomsten. Rusland zal ook moeten zorgen dat ze meer in haar eigen behoefte kan voorzien zodat ze minder hoeft te importeren.



              Wat voor invloed heeft de herverkiezing van Poetin?
              Als Poetin op zondag 4 maart (2012) bij de presidentsverkiezingen wordt herkozen voor nog een termijn is de vraag wat voor invloed dit zal hebben voor de economische toekomst van Rusland. Zal Poetin door gaan waar hij mee bezig was en zijn autoritaire systeem door voeren die gekenmerkt wordt door vriendjespolitiek en corruptie. Zal hij dan nog strenger optreden en alle demonstraties hard beëindigen. Of zal hij doen wat niemand verwacht en als een liberaal het land gaan besturen. Zal hij dan eindelijk modernisering van de economie, de rechtstaat en de democratische instituties van zijn land door voeren. Dit zou betekenen dat hij eindelijk weer verder werkt aan de weg die hij negen jaar geleden is ingeslagen om de economie sterk te laten groeien. Dit lijkt echter niet reëel want van de hervormer van negen jaar geleden is niks meer te zien. Poetin houdt liever de touwtjes strak in handen en heeft liever corruptie dan een hervorming.  Dat Poetin wint op 4 maart lijkt vrijwel zeker. Dit komt omdat er vaak stembusfraude is omdat Poetin zeker er van wil zijn dat hij wint. Poetin zou ook winnen zonder fraude, maar dit zou schade brengen aan zijn imago als machtige gezagvoerder want dan zou hij waarschijnlijk een 2e ronde moeten voeren en is er kans op meer demonstraties en meer stemmen voor de tegenstander. Van de tegenstanders van Poetin zijn er drie uitgekozen door het Kremlin en één tegenstander onafhankelijk. Toen Medvedev op het partijcongres bekend maakte dat hij niet verder wilde en de macht weer wilde terug geven aan Poetin was iedereen geschokt. Beiden benadrukten ze dat dit vier jaar geleden zo was afgesproken. De meeste mensen waren juist blij met Medvedev ondanks dat hij trouw was aan Poetin en er niet echt een hervorming is geweest, maar hij had toch een kleine stap gezet naar een moderne samenleving. Een belangrijke reden dat Poetin terugkeert zou zijn dat Medvedev's hervorming voor een chaos had gezorgd bij de rijke elite. Bestuurders wisten vaak niet meer waar ze aan toe waren en ook de rijke zakenmannen waarvan wordt gezegd dat ze de echte macht hebben, wisten het niet meer. Poetin's oude zakenvrienden als Gennadi Timtjenko (mede-eigenaar van olietransportbedrijf Gunvor), de gebroeders Rotenberg (bouwmagnaten) en de gebroeders Kovaltsjoek hebben gevraagd of Poetin terug wilde keren. Dit is met opzet gedaan want als Poetin, hun vriend, weer aan de macht is zijn hun belangen veilig gesteld. Poetin zal met veel problemen te maken krijgen. Hij zal zeggen dat hij de enige is die het land door deze moeilijke economische periode kan leiden. Alleen bestuurd hij het land wel via vriendjespolitiek en corruptie en dit zal niet helpen bij het verbeteren van de economische toekomst. De toekomst zal zich niet kunnen ontwikkelen als er geen onafhankelijke rechtbanken bestaan die privé bezit beschermen of als ambtenaren en ministers niet door een parlement ter verantwoording worden geroepen voor het zogenaamd niet goed doen van hun werk. Als Poetin aan de macht komt zal dat zorgen voor een economische stilstand, veel corruptie en er zullen elk jaar hoogopgeleide jongeren vertrekken naar het westen.Op korte termijn bestaat er eigenlijk ook geen alternatief, in ieder geval niet in het eigen oppositie kamp. Zal Poetin weer als de vroegere KGB-officier zijn land willen besturen naar voorbeeld van China, China gekenmerkt door een straffe dictatuur met staatskapitalisme,  het liefst wil Poetin van Rusland een kopie van China maken. Maar dit zullen we pas weten als Poetin weer aan de macht is.
              Picture
              Powered by Create your own unique website with customizable templates.